Kuchnia włoska – co o niej wiemy?

Kuchnia włoska jest nam znana od wielu lat, jednakże jednakowoż istotnie wiemy o niej tyle, jak dużo myślimy, że wiemy?

Prawdziwy Włoch właściwie pokręciłby nosem, o ile dowiedział się, w który sposób większość z nas przygotowuje pizzę względnie makaron.Zapominamy zarówno o wielu innych kwestiach związanych z potrawami pochodzącymi ze słonecznej Italii. Przede wszystkim, przeważnie wykorzystujemy własne przepisy kulinarne, opracowywane przy użyciu polskich kucharzy czy też uzyskane dzięki przypadkowe osoby drogą eksperymentów. A Włosi w największym stopniu cenią sobie tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.

W Polsce możemy wykryć przepisy na pizzę każdego typu. Pojawia się ta na cienkim, średnim i grubym cieście, robiona w pobliżu użyciu drożdży czy też proszku do pieczenia, chrupiąca zaś puszysta ewentualnie miękka po bokach a zwarta wewnątrz. A jaka powinna znajdować się prawdziwa, włoska pizza? Jej ciasto musi stanowić drożdżowe, cienkie a smarowane tradycyjnym sosem pomidorowym, koniecznie posypany parmezanem. Nie wolno też wykorzystywać niczego „na pizzę”.Prawdziwa kuchnia włoska nakazuje, żeby pizza była smakiem samym w sobie, bez dodatku sosów na wierzch, zaś tym bardziej, bez ketchupu. Jeśli chodzi o makaron, to konieczne jest, żeby był mężczyzna twardszy, niż ten spotykany w Polsce. Kuchnia Italii dopuszcza jedynie spaghetti z makaronu al dente.

Poza tym, gwoli typowego Włocha nadzwyczaj ważne są dobre kawiarnie, a w nich prawdziwe, mocne espresso (to nuże idea wiadoma na całym świecie: włoskie espresso jest najlepsze!). Co ciekawe, Włosi są też zaskoczeni naszymi zwyczajami związanymi z piciem cappuccino. Pije się je max. do godziny 11:00, oraz w żadnym wypadku później. Ewentualnie, jest dozwolone wychylić je na podwieczorek do kruchego ciastka, aliści zdecydowanie lepiej jest zapożyczać po nie, nie później, niż w pobliżu drugim, słodkim śniadaniu. Także polskie przepisy na tiramisu nie oddają esencji tego deseru. Ponadto, Polacy częstokroć używają oleju zamiast oliwy z oliwek, czego Włosi nie mogliby zrozumieć tak, kiedy natomiast tego, że nasi kucharze niejednokrotnie zastępują parmezan jakimkolwiek innym serem. Jednym słowem: sztuka kulinarna włoska jest po prostu niepowtarzalna.

 

zobacz na: http://ziemianska.pl/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s